2017 Off-road 4x4 engine bay humming / electrical noise

Discussion in '2016 + Toyota Tacoma' started by nrad2000, Oct 21, 2017.

  1. nrad2000

    nrad2000 New Member

    when I bought my 2017 off-road 4x4 back in May it had a light electrical hum after shutting off engine (about 20 sec). After installing an aftermarket Amp and speakers (maybe coincidence) that light hum became a slightly louder hum. I can now hear the hum inside the cab.

    When I press the engine start button once (without pressing on the brakes to actually start the engine) the radio and aftermarket amp and speakers turn on. There is no hum at this time. I press the start again to ignition (all the dash lights turn on) the humming starts. There is humming even if the radio/amp is on or off. When I press the start button again to shut everything off - dash turns off and the humming continues for about 20 sec and then turns off.

    I tried disconnecting the 4 gauge wire that runs from battery to amp but that did nothing.

    Maybe this humming is normal - I don't know. Seems like the sound is coming from the alternator area. It's not from the fuse box behind the battery. I opened the lid and checked. Any ideas?

     
  2. Avatar

    Tacoma Forum Sign Up!

    Join TacomaForum.com Today - It's Totally Free!

    Are you a Toyota truck fan? If so we invite you to join TacomaForum.com. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Toyota Tacoma Fans to meet online.
    Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your truck, and have a great time with other Toyota Tacoma fans. Whether your an old timer or just bought your Tacoma you'll find that TacomaForum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

    Join TacomaForum.com Today! JOIN FOR FREE

  3. whippersnapper02

    whippersnapper02 Negative Nancy

    Normal systems working. The loud rattle is the electronic brake booster. Your other hum is something I hear in my 2nd gen.
     
    Bogunn likes this.
  4. OP
    nrad2000

    nrad2000 New Member

    Found the humming sound. It's coming from the camshaft solenoid (the 4 round black covers in front of the camshaft) - has a 2 wire connector. Is that normal to humm?
     
    Bogunn likes this.
  5. OP
    nrad2000

    nrad2000 New Member

    What are those 2 round things? I want to say they are solenoids but they could be sensors for the cam. And, what is the Toyota part number? Mine seems to be humming like crazy. Not sure if it's normal. I should swing. Y Toyota and check out other trucks.
     

    Attached Files:

  6. whippersnapper02

    whippersnapper02 Negative Nancy

    Cam phasers I bet. Just drive man.
     
    Bogunn likes this.
  7. freighter72

    freighter72 Member

    Let the dealer fix it. No reason to have your new truck humming at you after you shut it off. You spent way too much on your truck to let crap like this go.
     
    Last edited: Nov 6, 2017
    Crawdad likes this.

Share This Page