No clue what it could be???

Discussion in 'Maintenance' started by thundercraw, Feb 21, 2019.

  1. thundercraw

    thundercraw Member

    I have an 09 prerunner with the 4.0 engine (97,000 miles) and every now and then when the engine is still relatively cool, when I come to a stop something shifts down or sets into place in the rear end and almost feels like someone tapped my rear bumper. It only does this when i haven’t been driving for a while, is this normal or is it something that needs to be inspected
     
    texasred likes this.
  2. Avatar

    Tacoma Forum Sign Up!

    Join TacomaForum.com Today - It's Totally Free!

    Are you a Toyota truck fan? If so we invite you to join TacomaForum.com. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Toyota Tacoma Fans to meet online.
    Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your truck, and have a great time with other Toyota Tacoma fans. Whether your an old timer or just bought your Tacoma you'll find that TacomaForum.com is a great community to join. Best of all it's totally free!

    Join TacomaForum.com Today! JOIN FOR FREE

  3. kp.taco

    kp.taco Well-Known Member

    Sounds like axel wrap.
     
  4. Bojangles

    Bojangles Well-Known Member

    Does it tend to happen with the ac on, or defroster on as well?
    Worse when coming to a hard stop?

    Automatic?
    Has the trans ever been serviced? Many are factory underfilled.

    Whats your skill level?

    Suspension stock?
     
  5. OP
    thundercraw

    thundercraw Member

    Stock suspension, recently got leaf springs replaced on recall, skill level...blind man playing eye spy, trans has not been serviced since I bought it two years ago from dealership(had 74,000 miles, has 97,000 now), I’m usually running my defrost this time of year, haven’t noticed if it differs between normal and hard stops
     
    OR17TRD, texasred and B-Man like this.
  6. Bojangles

    Bojangles Well-Known Member

    First stop, get under the truck and tighten the u bolts on the rear axle/leafpack to 85ft lbs. Factory service manual iirc states 35ft lbs and is not tight enough.

    This may NOT fix the issue, but should be checked REGARDLESS.
     
    OR17TRD, texasred and B-Man like this.
  7. Bojangles

    Bojangles Well-Known Member

    Has the truck always done this?
     
    texasred likes this.
  8. OP
    thundercraw

    thundercraw Member

    I’ve had it for two years and for as long as i can remember it has, no driving issues though
     
    OR17TRD and texasred like this.
  9. OR17TRD

    OR17TRD Well-Known Member

    Sounds like axshole wrap
    581C09F6-11F9-4C1A-9EE0-E44B9CDC6CC9.jpeg
    It’s this ^ happening and then you feel the spring pop the axel back into place. Feels like a bump after you stop. I found braking harder and holding the brake after I stop makes it worse. If I ease into the stop it doesn’t happen as bad or at all. Lots of talk about it in many threads on here.
    @kp.taco wife called it asshole wrap so I started calling it axshole wrap.
     
    kp.taco and B-Man like this.

Share This Page